Gemiddeld lopen we per dag 8.000 tot 10.000 stappen. In een mensenleven is dit opgeteld 185.000 km. U bent dan meer dan vier keer de wereld rond gelopen!

 

Blaren

Een veel voorkomend probleem bij sporters en wandelaars zijn blaren. Tegen druk en wrijving verdedigt de voethuid zich door eeltvorming. Hevige wrijving geeft echter een soort noodmaatregel door blaarvorming. Een blaar is een beschermend vochtkussen met een blaas. Gevormd langdurige druk en wrijving op de huid en ontstaat tussen de bovenste huidlaag en de onderste huidlaag. De blaarbodem vormt in 24 uur een nieuwe huidlaagje. Het is voor een snelle genezing en het voorkomen van infectie dat de blaar gedurende die eerste 24 uur gesloten blijft. Dit betekent wel 24 uur last van een pijnlijke blaar. De blaar geneest nog sneller als hij heel blijft, maar het vocht eruit wordt gezogen. Vooral in het begin van het seizoen treden blaren op, wanneer de huid enige tijd niet aan druk was blootgesteld. Neem daarom vooral in deze periode beschermende maatregelen. Plak gevoelige huidgebieden af tijdens training en wedstrijden met bijvoorbeeld hechtpleister. De schoen wrijft tegen de pleister in plaats van de huid. Om blaren te voorkomen moeten sportschoenen goed aansluiten. De pedicure kan in ieder geval de voeten in goede conditie houden, mogelijke problemen voorkomen of tijdig signaleren en adviseren over de aanschaf van de juiste sportschoenen.

 

Eelt (Callus)

Eelt is een plaatselijke verdikking van de opperhuid, die ontstaat op plekken waar de huid wordt blootgesteld aan wrijving e/o druk. Eeltvorming is een natuurlijke reactie van de huid op extra druk. Een beschermlaagje dat voorkomt dat de opperhuid beschadigd raakt. Mensen die veel tillen of zwaar werk verrichten hebben – als natuurlijke bescherming – eelt aan de handen en voeten. Wordt dit laagje te dik, dan spreken we van overmatig eelt. Dit geeft vaak aanleiding tot vervelende klachten, vaak in combinatie met likdoorns. Dit eelt kan de pedicure deskundig terugbrengen naar normale dikte en eventuele likdoorns verwijderen. Eelt kan ook ontstaan door de druk van te kleine of nauwe schoenen boven op de tenen of teentoppen. Ook te wijde schoenen kunnen eelt veroorzaken omdat er dan een constante wrijving is tussen de huid en de schoen. Een goede pasvorm van de schoenen is dus heel belangrijk om extra eeltvorming aan de tenen te voorkomen. Heeft u last van overmatig eelt, bezoek dan een pedicure. Deze zorgt niet alleen voor het eenvoudig verwijderen van overtollig eelt, maar die kan ook de oorzaken daarvan bepalen en eventueel preventieve maatregelen adviseren.

 

Likdoorn (Clavus)

Een likdoorn, in de volkmond ook wel eksteroog genoemd, is een verhoorning van de opperhuid door de druk e/o wrijving van bijvoorbeeld de schoen. Het op een klein gebied gevormde eelt wordt in een kegelvorm naar binnen gedrukt. De kegelvorm zit met de punt naar binnen, wat pijn kan veroorzaken.
Als deze punt langdurig in het diepere gelegen huid zit, kunnen er later bloedvaatjes aan meegroeien (vasculaire likdoorn) e/o kan deze tegen een zenuwuiteinde drukken (neurovasculaire likdoorn). De likdoorn kan dan moeilijk worden uitgesneden en behandeling is zeer pijnlijk. Het is dus een misvatting om te denken dat een likdoorn een wortel heeft. De likdoorn wordt dan met een chemische pakking behandeld. Likdoorns kunnen verwijderd worden, maar als aan de oorzaak niets wordt gedaan, bijvoorbeeld door het model of type schoen te vervangen, is het logisch dat zich weer likdoorns vormen.

 

Kloven (Ragaden)

Kloven zijn inscheuringen in de huid van enkele millimeters tot een centimeter diep. Aan de oppervlakte breder dan in de diepte. De oorzaak is vaak een droge of juist verweekte huid. Aan de hielen ontstaan kloven wanneer de huid extra droog is door verminderde talgafscheiding en beperkte transpiratievorming, meestal in combinatie met overmatig eeltvorming. De elasticiteit van de huid is afgenomen en leidt daardoor tot scheurvorming. Door een voordurende belasting kunnen de kloven dieper worden en daarbij gaan bloeden e/o ontsteken en pijnklachten geven.

De pedicure kan de overmatig eelt verwijderen, voornamelijk de randjes eelt van de kloven. Dit is belangrijk om het herstel van elasticiteit van de huid te bevorderen. Pas dan is genezing van droge kloven goed mogelijk. Bij vochtige kloven, meestal aan de tenen door een verweekte huid door overmatige transpiratie of door langdurig contact met water, is de behandeling erop gericht zoveel mogelijk infecties te bestrijden. Is er al sprake van schimmelinfectie in een vergevorderd stadium, dan moet deze eerst worden behandeld met een door de arts voorgeschreven medicamenten. Daarbij is het zaak de huid omgeving zo droog mogelijk te houden door na het wassen tussen de tenen goed af te drogen.

 

Huidschimmel

Huidschimmel wordt ook wel zwemmerseczeem genoemd. Schimmelinfectie komt veelvuldig voor tussen de tenen en onder de voeten. Het begint vaak met blaasjes en door krabben gaat de huid kapot. Deze infectie is zéér besmettelijk. Schimmelinfecties kan je oplopen in gezamenlijke doucheruimtes, kleedkamers, sauna’s en zwembaden. In een warm en vochtig klimaat gedijen schimmelsporen het best, zodat genoemde ruimtes een bron van (her)besmetting vormen. Ook overmatig zeepgebruik en niet voldoende afdrogen van de voeten (vooral tussen de tenen) draagt bij aan het ontstaan van een schimmelinfectie.

shoefreshprovoetbondreflexologenlogoOn